Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.be

Concertfotografie

Lichtmeting

Oppassen

Met de lichtmeting van het toestel is het echt oppassen geblazen. Wat je zeer zeker niet moet doen is de keuze waarbij de licht intensiteit over het gehele beeld wordt gemeten. Het resultaat hiervan zullen overbelichte objecten zijn. Het is vrijwel altijd zo dat de achterwand van het toneel of podium zwart is. De persoon staat in de spotlights. Wanneer het gemiddelde wordt bepaald dat wordt het object vrijwel altijd overbelicht.

Wanneer een flitser wordt gebruikt dan zal dit effect nog eens worden versterkt!

Spot Meting

Een betere keuze is spotmeting. Dan weet je zeker dat de belichting van het object goed is. De achterwand zal dan onderbelicht worden en intens zwart worden en laat dat nou eens juist de bedoeling zijn van die achterwand. Toestellen kunnen ook de mogelijkheid hebben voor een tussenvorm en wel een lichtmeting die de nadruk op het centrum richt. Deze is minder "scherp" dan een spotmeting.

Bij deze meetmethode, want het zal niet altijd het geval zijn dat het object in het midden van de foto staat, moet gebruik gemaakt worden van AEL (Automatic Exposure Lock). Indien deze toets wordt ingedrukt wordt de belichting niet meer aangepast indien het toestel anders wordt gericht.

Bedenk goed van welk punt je een spotmeting doet. Kies bij voorkeur voor een huidgedeelte. Maar als je nu juist die gitaar erop wil hebben moet het anders. Pas op voor reflecties van de gitaar.

Second Nature

Er zijn een aantal handigheden die je moet beheersen. Een hiervan is de AEL functie. Zorg ervoor dat je je eigen toestel onder de knie hebt en neem de tijd voor een foto. Beter 10 foto's die gelukt zijn dan 100 foto's die meteen de prullenbak in kunnen.

Zorg dat je de mogelijkheden van je toestel beheerst.

Onderbelicht of Overbelicht

Het is beter als een foto iets te donker wordt dan dat hij overbelicht wordt. Overbelichting is vaak achteraf niet te corrigeren. Onderbelichting is vaak wel te corrigeren. Bij sterke gekleurde spots heb je eerder last van overbelichting. Een beetje aan de zuinige kant gaan zitten is dus beter, zeer zeker als je alleen in JPG fotografeert en niet in RAW.

Mijn voorkeur is fotograferen in JPG en RAW (als je toestel dat tenminste toelaat). Ik probeer de JPG opnames correct te hebben. Zit er nu een echt bijzonder goede foto tussen dan ga ik deze optimaliseren door de RAW opname te gebruiken. 

Ruis

Indien je toestel op automatische ISO waarde keuze staat dan zal er welllicht te veel ruis in de foto komen. Pas hiervoor op. Juist in de donkere passages valt de ruis eerder op. Kies een waarde waarbij de ruis binnen de perken blijft.

Neem je de foto's een weinig onderbelicht, dan is wellicht ook ruimte om de ISO waarde te verminderen waardoor er minder ruis is.




 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!